جرثقیلهای دروازه ای در جابجایی مواد در مکانهای روباز و یا سالنهایی که استفاده از ستون بهر دلیلی ممکن نباشد یکی از بهترین انتخابهاست. این جرثقیلها به دو خانواده دروازه ای (Gantry Crane) و نیم دروازه ای (Semi Gantry crane) طبقه بندی می شوند.
جرثقیل دروازه ای:
در محوطه های باز معمولا برای دپو کردن مواد اولیه و یا انجام مراحلی از ساخت جابجاییهای سنگین را می توان با جرثقیل دروازه ای انجام داد. این جرثقیلها در دو نوع تک پل و جفت پل بسته به دهانه و ظرفیت ساخته می شوند. جرثقیلهای دروازه ای سازه ای با یک و یا دو پل و چهار ستون می باشند که ریلهای حرکت طولی جرثقیل بر روی زمین نصب می شوند.
جرثقیلهای دروازه ای در مواردی که نیاز به ظرفیتهای بالا و دهانه های بالا می باشد کاربری بسیاری دارند. طراحی و ساخت این دستگاهها پیچیده تر از جرثقیلهای سقفی می باشد بنابراین در ساخت این جرثقیلها بایستی شرکت سازنده توانمندی بالایی داشته باشد. در اکثر موارد دیده می شود که بدلیل عدم رعایت اصول مهندسی حتی در شرکتهای با تجربه ، سازه نهایی سنگینتر از حد نیاز بوده و استهلاک بالایی مخصوصا در حرکت طولی بوجود می آید.
جرثقیلهای دروازه ای قابلیت نصب سریع و آسان راهرو، مگنت، چنگک، کابین و سایر تجهیزات جانبی را دارند. در بنادر و مراکز دپوی فولاد و کانتینر و کوپه سنگ جرثقیلهای دروازه ای سنگین کاربرد زیادی دارند. گروه کاری در طراحی سازه و انتخاب تجهیزات نقش مهمی را ایفا می کند و بسته با نوع و سنگینی بار در مواردی از دو وینج بالابری در این جرثقیلها استفاده می شود.
دقت بالا و هزینه پایین بخصوص در مواردی که طول مسیر حرکت زیاد باشد از مزیتهای جرثقیل دروازه ای می باشد.
در جابجایی های فوق سنگین اکثرا استفاده از جرثقیل سقفی بدلیل نیاز به ستونها و تیر حمالهای سنگین اقتصادی نبوده و در اکثر موارد از جرثقیلهای دروازه ای استفاده می شود. جرثقیلهای دروازه ای می تواند دارای یک یا دو کنسول در امتداد پلهای اصلی باشد که قابلیتها و مزیتهای بیشتری به دستگاه جرثقیل دروازه ای می دهد. از این قابلیتها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتقال مواد از محیط بین دو ریل به قسمت بیرون ریل
- امکان جابجایی و بارگیری بیشتر در کناره های پلها
- وزن سازه ای سبک در مقایسه با دهانه مشابه بدون کنسول
دهانه جرثقیلهای دروازه ای تا 30 الی 35 متر، توجیه اقتصادی استفاده از این دستگاهها را بالا می برد.
تصویر زیر جرثقیل دروازه ای جفت پل با دو کنسول را نشان می دهد.
جرثقیل نیم دروازه ای:
در محوطه های باز در کنار سالنها معمولا دپو کردن مواد اولیه و یا انجام مراحلی از ساخت جابجاییهای سنگین را می توان با جرثقیل نیم دروازه ای انجام داد. این جرثقیلها در دو نوع تک پل و جفت پل بسته به دهانه و ظرفیت ساخته می شوند. جرثقیلهای دروازه ای، سازه ای با یک و یا دو پل و دو پایه می باشند که ریلهای حرکت طولی جرثقیل در یک طرف بر روی زمین و در سمت دیوار سالن بر روی تیر حمال نصب می شوند. جرثقیلهای نیم دروازه ای همچنین در داخل سالنها در ارتفاع کمتری از جرثقیلهای سقفی در سالنهای پر تراکم کاربرد دارد.
معمولا اطراف سالنها محلی برای دپو کردن مواد اولیه و یا انبار کردن محصول محسوب می گردد. با توجه به وجود ستونهای سالن ساخت جرثقیل نیم دروازه ای هم از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه بوده و هم در مقایسه با جرثقیلهای سقفی عرض بیشتری در اختیار کاربر قرار می دهد. در سالنهای پر تراکم که علاوه بر جرثقیل سقفی نیاز به جرثقیلهای بیشتری می باشد از جرثقیلهای بازوئی و نیم دروازه ای با عرض محدود استفاده می شود. محدوده حرکتی جرثقیلهای نیم دروازه ای نسبت به جرثقیل های بازوئی بیشتر بوده و قابلیت ساخت با ظرفیت بالاتری نیز دارند. دقت و ایمنی در جرثقیلهای نیم دروازه ای نیز بیشتر از جرثقیلهای بازویی می باشد.
جرثقیلهای نیم دروازه ای نیز در ظرفیتهای بالا و بصورت جفت پل قابلیت نصب سریع و آسان راهرو، مگنت، چنگک، کابین و سایر تجهیزات جانبی را دارند.
تصویر زیر جرثقیل نیم دروازه ای جفت پل را نشان می دهد.
در صورت تصمیم به خرید جرثقیلهای دروازه ای و نیم دروازه ای حتما قبل از اقدام از یک شرکت معتبر در خصوص ابعاد و ظرفیت و سایر مشخصات مشاوره بگیرید تا سیستم جرثقیلی بهینه ای از نظر فنی و مالی طراحی و ساخته شود.